Piškotki


UPORABA PIŠKOTKOV NA NAŠI SPLETNI STRANI

 

Pravna podlaga
Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?
Piškotek (angl. cookie) je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.

 

Google Analytics
Piškotke uporabljamo, ker nam pomagajo izboljšati uporabnost spletne strani in pa za namene trženja. Uporabljamo tudi piškotke za identifikacijo, strani, ki se uporabljajo. To nam pomaga analizirati podatke o spletni strani in njenem prometu, kar naše spletne strani uspešno prikroji za specifične potrebe strank. Pridobivanje teh podatkov je izključno za namene statistične analize nakar se podatki odstranijo iz sistema.

Za ta namen uporabljamo Google Analytics orodje. Google Analytics ustvari statistične in druge podatke o uporabi spletnih strani s pomočjo piškotkov, ki so shranjeni na računalniku uporabnikov. Pridobljene informacije, ki se nanašajo na našo spletno stran se uporablja za izdelavo poročila o uporabi spletne strani. Google bo shranil in uporabil te informacije. Googlov pravilnik o zasebnosti je na voljo na naslovu www.google.com/privacypolicy.html.

 

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani: session, currency, eu-opt-in, language, _ga,  __atssc, __atuvc, eu-opt-in, facebook:, act, c_user, csm, datr, fr, lu, p, presence, s, xs